Je competenties onder de microscoop met Assessements centers

Gepubliceerd op: 10 november 2017

In ons artikel ‘Het voordeel van Assessment centers” in juni vertelden onze klanten al uitgebreid over met Assessment Centers. En daarnaast spreken ook de cijfers voor zich. Tot €50.000 kan er bespaard worden aan verkeerde aanwervingen. Maar ook voor de Assessee, of de geteste kandidaat, betekent een test traject in een Assessment Center veel positiefs.

En gelukkig maar. Het kan een eng gevoel geven, je competenties, sterktes en zwaktes onder de microscoop laten leggen. Het is één ding om je sterktes in een cv op te schrijven. In een Assessment center wordt de proef op de som genomen en worden bovendien ook je minder positieve kanten bloot gelegd.
Maar bijna iedereen die zich laat testen leert enorm veel over zichzelf.

JE COMPENTENTIES HAARSCHERP

De gemiddelde kandidaat heeft wel een idee van waar hij of zij sterk in is en waar hij in uitblinkt. Maar is dat ook echt zo? En in welke mate. Het is één ding om te zeggen dat je bv sterke probleemoplossende vaardigheden hebt. Maar op welk niveau scoor je hiermee? En is er niet iets anders dat je beter in de verf zet?

ONGEKENDE STERKTES?

Bescheidenheid is een mooie deugd wordt ons van jongs af aan geleerd. En dat is ook zo. Maar wanneer het gaat over het bekomen van je droomjob moet je wel alles uit de kast halen. En net omwille van die bescheidenheid hebben we er soms geen idee van wat we juist in de kast hebben liggen. Misschien zijn er wel zaken waar je veel sterker in bent dan gedacht. Je hebt tenslotte niet noodzakelijk een benchmark om mee te gaan vergelijken. Wel, die ‘verborgen sterktes’ komen in een assessment center wel naar boven.

EN WAT STAAT ER TEGENOVER JE ZWAKTES?

Ook de punten waar je minder goed op scoort komen aan het licht. Dat is zo. En het bedrijf waar je solliciteert zullen deze dan inderdaad ook te zien krijgen. Maar zo weet je in ieder geval wel op welk niveau je precies scoort. Misschien is het wel helemaal niet zo dramatisch als je verwacht? En bovendien weet je zo wel ook waar je werkpunten liggen. Je assessor kan je daar ook in helpen. Wat kan je bijsturen en hoe?

EEN KANDIDAAT GETUIGT.

Robin Van Der Jeugt, Sales en technical promotor bij Copargo werd onlangs door onze assessoren getest. Hij vertelt wat dit voor hem betekent heeft.

“Het assessment is voor mij zeer positief verlopen. Door de correcte aanpak van de assessoren en door een duidelijk stappenplan wist ik steeds waar ik aan toe was. Alles stappen (eerste gesprek, testen, feedback, ..) zijn op een vriendelijke en correcte manier verlopen.

Door de testen heb ik vooral een bevestiging gekregen van de competenties waar ik al weet van had. Ook de punten waar ik minder sterk op scoorde, konden de assessoren er zo uithalen.
Ze konden op het einde van de rit een perfecte schets opmaken van mijn persoonlijkheid.

Naast de gekende competenties zijn er ook nog andere zaken naar boven gekomen, waar ik eigenlijk in eerste instantie van dacht dat ik er laag op scoorde.
Zo zijn mijn onderhandelingstechnieken veel sterker dan oorspronkelijk gedacht.
Door hiervan een bevestiging te krijgen, heb ik meer zelfvertrouwen ontwikkeld en sta ik nu ook sterker in mijn schoenen bij onderhandelingen met klanten.

Select HR is een echte aanrader!”

Actuele blog artikelen