Tegen 2020 verdwijnen tal van beroepen, maak jezelf professioneel Futureproof

Gepubliceerd op: 6 november 2017

Eerder dit jaar veroorzaakte een studie van ING over de levensvatbaarheid van 426 beroepen heel wat ophef. Tal van beroepen zou tegen 2020 ronduit verdwenen zijn. “Ja, maar er komen toch ook beroepen bij?“ klinkt het bij de non-believers. Dat klopt natuurlijk ook. Maar hoe zorg je er voor dat je daar dan weer voor in aanmerking komt?

De Oeso verwacht dat tegen 2020 9% van onze taken kunnen geautomatiseerd worden en 25% gedeeltelijk. Hoe zorg je er dan voor dat je toch voldoende meerwaarde blijft behouden? Bovendien zal je 35% van je huidige job tegen die tijd anders moeten uitvoeren.
We zullen dus best wel wat flexibiliteit aan de dag moeten leggen om relevant te blijven. En hoe doen we dat precies?

Volgens Koen De Leus, auteur van ‘De Winnaarseconomie’ en keynote speaker op de gelijknamige reeks workshops die Select dit najaar organiseerde, is levenslag leren de boodschap.
Er wordt bv vooral gevreesd voor bandwerk. Repetitieve handelingen die makkelijk kunnen geautomatiseerd worden. Maar het is mogelijk dat hier met een systeem van Co-bots zou gewerkt worden. Dit zien we nu al bv in het leger waar drones bepaalde acties overnemen. En in bepaalde plants werken arbeiders nu al samen met robots. Maar om dit te kunnen doen moet er natuurlijk bijgeschoold worden.

Een van de stellingen die Koen De Leus aanneemt in zijn uiteenzetting, is dat de beste voorspeller voor het verliezen van je baan je leertraject wordt. Heb je de laatste 2 jaar geen bijscholingen gehad? Dan verhoogt de kans dat je je baan verliest dramatisch.
“Volgens een nieuw rapport over personeels heropleiding door het World Economic Forum , geeft 1 op 4 volwassenen aan dat er een mismatch is tussen de vaardigheden die ze nu hebben, en de vaardigheden die ze nodig hebben voor hun huidige job. Niet onlogisch: veel van de jobs die vandaag ter beschikking zijn, zijn jobs van de 21e eeuw. Maar de manier waarop we die jobs uitvoeren zit vast in de vorige eeuw. En dit ligt aan de manier waarop mensen worden getraind en opgeleid in onze samenleving. ‘ vertelt De Leus nog.

Daardoor is het vandaag al zo dat maar liefst een kwart van de mensen tussen 30 en 55 jaar oud over voorbijgestreefde vaardigheden beschikt.
Met andere woorden. We moeten ons aanpassen, bijleren en dat vooral ook blijven doen.
Gelukkig wordt dat door de digitale revolutie ook iets gemakkelijker gemaakt. Via e-learning kan je, gratis of voor een betaalbare fee, tegenwoordig les volgen en een attest bekomen, van de beste universiteiten ter wereld. Ook de wereld van de kennis wordt dus gelukkig een stuk kleiner. En daarin liggen oneindig veel kansen. Als we ze maar grijpen.

Actuele blog artikelen