Buitenlandse verpleegkundigen dé oplossing, voor wie geduld heeft

Gepubliceerd op: 20 maart 2018

Tijdens de week van de zorg werd nogmaals duidelijk hoe groot het tekort aan verpleegkundigen in onze ziekenhuizen en woonzorgcentra is. Uit recente cijfers blijkt dat de huidige instroom te laag is om de toekomstige vergrijzing te verzorgen. Hoogopgeleide verpleegkundigen buiten Europa staan klaar om dat tekort op te vangen. Ze leren Nederlands in hun thuisland, hebben de technische skills en willen werken. Waarom ze nog niet onze ziekenhuizen staan? De procedure duurt te lang.

Uit cijfers van Acerta blijkt dat de gemiddelde instroom voor de zorgsector 27% bedraagt, dat is 2% meer dan de uitstroom en niet voldoende om het tekort aan werkkrachten op te vangen. Zeker niet met de komende vergrijzing. Langs alle kanten worden verpleegkundigen gezocht. Met een escape room worden toekomstige studenten warmgemaakt, robots vinden hun weg naar de woonzorgcentra en de overheid doet er alles aan om het beroep aantrekkelijker te maken. Nu de kandidaten op de Belgische markt schaars zijn, kijkt Select Medical uit naar verpleegkundigen in het buitenland.

BUITENLANDSE VERPLEEGKUNDIGEN KOMEN HET VAAKST UIT NEDERLAND

91% van het personeel tewerkgesteld in de zorgsector heeft de Belgische nationaliteit, dat is 10% minder dan in de profitsector. De buitenlandse verpleegkundigen komen het vaakst uit Nederland, Frankrijk en Marokko. Maar in die landen stijgt de vraag naar verpleegkundigen eveneens. We moeten het dus verder dan Europa gaan zoeken. Dat dit nog zo weinig gebeurt, is te wijten aan de certificering van gelijkwaardige diploma’s. Buitenlandse verpleegkundigen hebben dezelfde skills maar het duurt te lang om die ook op papier gelijk te stellen.

VEREISTEN STRIKTER IN VERENGIDE ARABISCHE EMIRATEN

Voor Select Medical is dit het grootste struikelblok. ‘Sinds kort focussen we op buitenlandse verpleegkundigen. En dan voornamelijk vanuit de Verenigde Arabische Emiraten,’ vertelt Sophie Buytaert, consultant bij Select Medical. ‘In landen als de Filipijnen heerst een echte zorgcultuur. Hun ziekenhuizen zijn JCI geaccrediteerd, verpleegkundigen moeten technische skills hebben en een arsenaal aan competenties. De vereisten om nog maar te mógen werken in een Arabisch ziekenhuis zijn veel strikter dan bij ons. We weten dus dat Belgische patiënten in goede handen zijn.’

ZIEKENHUIZEN VRAGEN NU VERPLEEGKUNDIGEN, NIET BINNEN 12 MAANDEN

Lokale recruiters in het Select-kantoor van Dubai kennen de omgeving, de ziekenhuizen en universiteiten, zij doen de eerste screening. ‘Uit de lijst van 120 cv’s houden we momenteel 8 ijzersterke kandidaten over. Die stellen we voor bij ziekenhuizen in ons land. Hun grootste struikelblok? Tijd.’ Het gelijkstellen van diploma’s en uitreiken van het juiste visum duurt een jaar. In dat jaar kunnen ze Nederlands leren en inburgering volgen, maar de ziekenhuizen kunnen geen jaar wachten. Ze vragen nu extra verpleegkundigen, niet binnen 12 maanden. ‘In 2018 is de wereld klein en digitaal geworden, waarom kan die vooruitgang niet gebruikt worden om de procedure te versnellen? Het zou de instroom een enorme boost geven.’

Actuele blog artikelen