Hoe bouw ik een welzijnsbeleid uit? en andere vragen tijdens leerrijke lunch in Gent

Gepubliceerd op: 28 februari 2018

Na de lunches in Antwerpen, Leuven en Brugge was het deze week de beurt aan Gent. In het nieuwe kantoor op het Oktrooiplein verzamelden we HR-professionals van allerlei uiteenlopende bedrijven rond een leerrijke lunch om ervaringen uit te wisselen over burn-out. Spreekster van dienst Ina De Quint, gaf een aantal handige tips mee om stress op tijd te herkennen en dus uitval door burn-out te voorkomen.

HOE EEN INTERN WELZIJNSBELEID OPZETTEN?

Een van de vragen waar de meeste bedrijven mee zitten is het opzetten van een intern beleid rond burn-out en stress. Anissa bouwde bij haar vorige werkgever een eigen beleid uit. Ze merkte steeds meer uitval door stress en begon zich op eigen houtje bij te scholen: 'Ik ben de lectuur ingedoken en heb een paar workshops uitgedacht. Maar ik zou graag een écht welzijnsbeleid op poten zetten.'

Het grootste struikelblok bij zulke stappen is de directie. Dat merken de deelnemers ook: 'Vaak wil HR wel, maar zonder concrete cijfers, kunnen we de directie niet overtuigen.' Stress is nochtans de oorzaak van 1/3 van de afwezigheden en een preventieve aanpak kan dit vermijden. Wanneer bedrijven bovendien in een change zitten en snel groeien, kan de nood voor een goed welzijnsbeleid hoog zijn.

CONTACT HOUDEN MET DE WERKNEMER DIE THUISZIT?

Een andere vraag die veel HR-professionals zorgen baart, is het contact met de afwezige medewerker. In Nederland is het verplicht, maar in België zijn er geen duidelijke guidelines. 'Ik startte nog maar net in mijn huidige HR-functie en hoorde dat er twee collega's thuiszaten,' vertelt Els. 'Er werd geen contact gehouden met hen, maar met Sinterklaas heb ik hen wel een cadeautje opgestuurd. Zo kwamen we terug in contact. Het laat zien dat je toch aan hen denkt en dat je altijd bereikbaar bent.'

Zowel voor preventie van stress en het verminderen van uitval door burn-out als het terug aan de slag gaan na burn-out, kan je bij Select terecht. Naast het Stress Awareness programma is er ook een burn-out reform programma waarin we samenzitten met HR en de leidinggevende om de afwezige collega zo goed mogelijk te begeleiden richting een vlotte nieuwe start. Voor meer info, mail je even naar Ina De Quint.

SESSIE GEMIST? JE KAN ZE NOG VOLGEN IN LEUVEN, GENT, HASSELT EN BRUGGE, INSCHRIJVEN VERPLICHT. OF JE KAN DE LIVE BLOG HERLEZEN VIA DEZE LINK.

Actuele blog artikelen