Hoe kan het steunen van een goed doel ook employer branding vooruithelpen?

Gepubliceerd op: 2 februari 2018

De motor van elk succesvol bedrijf, of het nu een kleine, middelgrote of grote onderneming is, is kwalitatief en geëngageerd personeel. Vandaag heerst er een schaarste op de arbeidsmarkt, een krapte die in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Talent is moeilijk te vinden en van zodra je een goede werknemer aan de haak hebt geslagen, wil je dat talent optimaal benutten en zo lang mogelijk behouden. Dat kan door het uitbouwen van een sterke employer branding, je bedrijf een positief imago geven. Liggen je brand en je employee op dezelfde lijn? Is je werknemer verslaafd aan je bedrijf? Dan zit je goed. Er zijn verschillende manieren om die employer brand sterker te maken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en met je bedrijf een goed doel steunen, is al een stap in de goede richting. Foto © UNICEF/Pirozzi

Jong talent is gegeerd. De 'millenials' maken binnenkort dan wel 50% van de arbeidsmarkt uit, ze kiezen niet langer zomaar een job. Volgens onze expert Employer Branding Ina De Quint, krijgt een werkgever die 'bij hen past' de voorkeur: 'Millenials willen voor een organisatie werken waar ze zich mee kunnen vereenzelvigen, een werkgever waar ze trots op kunnen zijn, één die dezelfde waarden en normen deelt. En ze doen het liefst van al een beroep waar ze een verschil mee kunnen maken in de wereld.' Uit een recent Millenial-rapport van Deloitte blijkt bovendien dat als Generatie Y het gevoel heeft een impact te kunnen hebben via het werk, ze meer loyaliteit vertonen ten opzichte van hun werkgever. 'Medewerkers die trots zijn op hun werkgever zullen echte ambassadeurs worden en een positief imago verspreiden. Kortom jouw employer branding doen groeien.'

EMPLOYER BRANDING VIA HET JUISTE GOEDE DOEL

Maar hoe doe je dat concreet? Hoe onderneem je maatschappelijk verantwoord zodat je employer branding kan groeien? 'Het goede doel waarvoor je je als bedrijf wil inzetten, kies je beter niet top down. Luister naar wat je werknemers bezighoudt, zo zijn ze meer betrokken.' Voor Select was dit van bij het begin duidelijk. We zijn officiële partner van Mercy Ships en UNICEF. Vooral die laatste sluit nauw aan bij wie we zijn en wat we doen. Select gelooft in het goede van de mens en helpt die graag naar een betere toekomst, concreet door hem te begeleiden in zijn loopbaan. UNICEF doet net hetzelfde, voor kinderen. Door hen onder andere in beter onderwijs te voorzien, kunnen ze verder groeien op weg naar een interessante loopbaan én een betere toekomst.

GEEN GULLE GIFTEN

Goed doel gevonden? Ga dan niet in het wilde weg geld doneren. Zo word je nog altijd geen maatschappelijk verantwoorde ondernemer. 'Zorg ervoor dat de initiatieven waar jullie voor kiezen, een zeer breed draagvlak doorheen de hele organisatie kennen. Profileer je jezelf als ecologisch bedrijf, biedt dan een mobiliteitsbudget aan. Nodig werknemers uit om een gesponsorde loop te doen of combineer het steunen van je goede doel met een teambuilding. Zo bouw je een authentieke employer brand op die begint vanuit je werknemers. Op die manier merken ze dat ze écht een verschil maken'. Wij bij Select doen iets bijzonders. We stellen onze diensten en expertise gratis ter beschikking aan UNICEF. Wij zoeken voor hen naar personeel, zonder fees, zonder kosten, en leveren zo medewerkers die het verschil kunnen maken.

CORPORATE SUPPORTER

Maar je hoeft geen officiële partner te zijn om UNICEF te steunen. Sinds kort kunnen bedrijven ook 'corporate supporter' worden van het UNICEF Noodfonds. Zo maak je samen met 29 andere bedrijven het verschil voor kinderen in noodsituaties. Door te investeren in het UNICEF Noodfonds kan er snel actie ondernomen worden wanneer kinderen getroffen worden door een noodsituatie. Dit stelt UNICEF in staat om niet enkel op te lappen, maar om écht herop te bouwen, beter dan tevoren: 'Building Back Better'. Meer informatie kan je terugvinden op unicef.be/noodfonds. Wil je werknemers op de klassieke manier betrekken, kan je ook een actie organiseren zoals bijvoorbeeld een sponsorloop. Via een pagina op de website kunnen bedrijven eenvoudig een pagina aanmaken waarop klanten en collega's kunnen volgen hoeveel geld er al is ingezameld.

Actuele blog artikelen