Leerrijke lunch Natural Leadership

Gepubliceerd op: 7 juni 2018
Gisteren ging opnieuw een leerrijke lunch door in Antwerpen. Ditmaal discussieerden HR professionals onder leiding van Sylvie De Strooper over natural leadership: Wat zijn de kenmerken van een natuurlijke leider en hoe stuur je als leidinggevende een team aan?

VERSCHILLENDE GENERATIES, VERSCHILLENDE LEIDERS

Een leerrijke lunch bij Select, dat is ideeën uitwisselen met andere HR professionals over een actueel HR-thema. Ditmaal nam Sylvie De Strooper, corporate career manager bij Select, het woord om de lunch rond Natural Leadership in goede banen te leiden. Die begon met een tafelrondje: wat voor soort leidinggevenden zijn er bij jullie in het bedrijf te vinden?

Al snel bleek generatie de grote scheidingslijn te zijn. ‘Juniors zijn over het algemeen empatischer en seniors denken meer top down,’ vertelt Wim. Uit haar ervaring rond generatiemanagement kon Sylvie meteen enkele nuttige tips meegeven over junior en senior leidinggevenden. Zo mag je niet vergeten kennisdeling te stimuleren tussen de generaties onderling.

ONZE EIGEN LEIDINGGEVENDE STIJL?

Maar hoe is onze eigen leidinggevende stijl? We gaan de tafel rond en zoeken naar drie natuurlijke eigenschappen en eentje die we gaandeweg moesten leren. ‘Ik kom over als een rustige leider, betrouwbaar en rationeel,’ vertelt Herman. ‘Maar ik heb moeten leren kijken naar mensen hun ontwikkeling.’ Ina heeft dan weer geleerd om directer te communiceren.

Net die communicatie is een belangrijk kenmerk van een natural leader. Daarom stelde Sylvie voor onze eigen communicatiestijl te achterhalen. Naar analogie met het Insights model, kan iemand meer mens, meer structuur, meer actie of meer creatief gericht communiceren. Uit de vragenlijst blijkt dat de meeste deelnemers actie en mens gericht communiceren. Ze zijn dus zowel direct en snel als spontaan en begripvol.

Om af te sluiten geeft Sylvie nog enkele belangrijke kenmerken mee van een goeie leider. Die is geen allesweter, maar een architect van competenties. Iemand die durft te falen, die kwetsbaarheid ook laat zien en mee is met de richting die het bedrijf uitgaat.

Wens je meer informatie over natural leadership en hoe je leidinggevenden in jouw organisatie verder kan coachen? Neem dan contact op met onze consultants.


Wil je tijdens een leerrijke lunch bijleren over actuele HR-thema's en ideeën uitwisselen met andere HR-managers? Schrijf je dan zeker in via deze link. Naast Natural leadership bespreken we ook burn-out, stress awareness en generatiemanagement.

Actuele blog artikelen