Vier generaties op de werkvloer: hoe hou je ze op één lijn?

Gepubliceerd op: 1 februari 2018

Uit een enquête van Vacature blijkt dat 62% van de 50-plussers een leidinggevende heeft die jonger is. Op de werkvloer zit niet langer één homogene leeftijdsgroep. Generaties werken door elkaar, op verschillende niveaus. Die mengelmoes van jong en oud verloopt niet altijd even vlot. Net zoals buiten de kantooruren heersen er vooroordelen langs beide kanten. En nét zoals kinderen van hun ouders nog veel kunnen leren, kunnen seniors een bron van inspiratie zijn voor hun jonge collega's. Toch staan niet alle managers daar op dezelfde manier tegenover.

VOOROORDELEN

'De jeugd heeft geen geduld meer, ze willen alleen maar promotie,' klinkt het langs de ene kant. 'Seniors zijn vastgeroest, ze doen alleen maar moeilijk en willen niet meer meegroeien,' langs de andere kant. Die vooroordelen leveren natuurlijk niets op. 'Tijdens de leerrijke lunches van Select HR gaan we dieper in op de positieve kenmerken van beide generaties,' vertelt Sylvie De Strooper. 'We zitten samen rond de tafel en gaan te raad bij elkaar. Hoe gaat het bij andere bedrijven? Merken ze ook dat er gelijkenissen zijn tussen juniors en seniors? Dat ze misschien dezelfde verwachtingen hebben?'

ERVARINGEN UITWISSELEN

'De oude generatie beseft het niet altijd, maar hoewel de maatschappij is veranderd, is de mens dezelfde gebleven. Jongeren willen bijvoorbeeld niet liever dan face to face communiceren, in tegenstelling tot wat oudere generaties denken,' vertelt Sylvie. 'Tijdens de lunches wisselen we ervaringen uit. HR-experts geven tips, maar het is vooral de bedoeling om naar elkaars uitdagingen te luisteren. Hoe doen jullie verschillende generaties samenwerken? Wat zijn de behoeftes van jullie juniors en hoe kunnen senior collega's daarbij helpen? Hoe motiveren jullie de oudere generatie om een mentor te zijn voor de jonge garde? En andersom wat kunnen seniors bijleren van juniors?

Tijdens onze leerrijke lunches in Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt en Brugge zullen we het onder andere over generatiemanagement hebben. We bespreken de vragen die hierboven ook vermeld staan en wisselen ervaringen en tips uit. Dit allemaal tijdens een inspirerende lunch. Meer info en gratis inschrijven kan hier.

Actuele blog artikelen