Aantal werkende 65-plussers in de lift

Gepubliceerd op: 3 oktober 2019

Het totaal aantal 65-plussers nam sinds 2003 met bijna de helft toe. Vandaag zijn er maar liefst een kwart miljoen aan het werk. Onze Business Unit Manager, Ancella Geelen, legt uit hoe dat komt.


In vijftien jaar is het aantal 65-plussers toegenomen van 2,1 miljoen naar 3,2 miljoen, volgens de laatste cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar had ruim 1 op de 3 betaald werk, in 2003 was dat nog 1 op de 10.

Vergrijzing

Dat komt volgens Ancella, Business Unit Manager bij Select Hilversum, onder meer door de vergrijzing van de bevolking en de stijging van de AOW-leeftijd.

“Het aantal jongeren in de bevolking neemt af, terwijl het aantal ouderen toeneemt. Daardoor moeten die laatsten langer doorwerken.” zegt ze. “Wanneer de opdrachtgever een vacature heeft, zal deze ook vaker kiezen voor een ervaren kracht die direct inzetbaar is.”

“Ook zie je dat opvallend veel oudere werknemers naast hun pensioen nog een betaalde baan hebben omdat zij dan in een gunstiger belastingschaal vallen en dit dus lucratief is.”

Stabiliteit

Onder de 65- tot 70-jarigen wordt een vaste baan steeds populairder, terwijl het percentage flexibele werknemers en zelfstandigen de laatste jaren afnam. In vijftien jaar steeg het aantal 65-plussers met een vaste baan van 16 naar 30 procent.

Dat komt volgens Ancella doordat oudere werknemers doorgaans andere eisen stellen dan jongeren. “Een wat oudere werknemer hecht meer waarde aan stabliteit en collega’s,” zegt ze. “Een jongere werknemer daarentegen, hecht minder waarde aan stabiliteit en meer aan bijvoorbeeld salaris en doorgroeimogelijkheden.”

“Het is dan ook aan ons, de consultants, om de opdrachtgever hiervan bewust te maken: dat een oudere werknemer andere eisen stelt dan jongeren.”

Ongeloof

Zo plaatste Select Hilversum onlangs met succes een oudere kandidaat. “Vorig jaar is er een 63- jarige kandidaat gestart in de functie van financieel medewerker bij een grote organisatie in Utrecht,” zegt Ancella. “Onze kandidaat kon bijna niet geloven dat zij de baan had gekregen, Select het vertrouwen in haar had en dat de organisatie haar verkoos boven andere sollicitanten.”

Wil u de juiste persoon op de juiste plaats? Ontdek hier hoe onze consultants u kunnen bijstaan met uw zoektocht. 

Actuele blog artikelen