Maakt onbeperkt verlof wel gelukkiger?

Gepubliceerd op: 4 juli 2019

ING experimenteert in Nederland met onbeperkt verlof. Jaarlijks bieden steeds meer bedrijven deze arbeidsvoorwaarden aan. Maar worden werknemers hier wel echt gelukkiger van?

Om het ‘werkgeluk’ te bevorderen wil ING alle 14.000 medewerkers een onbeperkt aantal vakantiedagen geven. De bank wil daarmee naar eigen zeggen “een bijdrage leveren aan de purpose en het welzijn van haar medewerkers”. Zo waren er vorig jaar al meer dan 77 Nederlandse bedrijven die de arbeidsvoorwaarde actief in hun vacatures aanboden.

Maar volgens Barry Peulen, vestigingsmanager bij Select Hilversum, zijn er naast extra verlofdagen andere factoren waarmee bedrijven rekening moeten houden om het welzijn van hun personeel te stimuleren.

Generatieverschil

Bij de zoektocht naar meer werkgeluk kunnen we best het onderscheid tussen de jongere en de oudere werknemers, vindt Barry. Ze willen namelijk andere dingen.

“Wat ik vooral merk bij de wat “oudere” en ervaren medewerkers is dat ze het geluk zoeken in de werkinhoud en de cultuur binnen het bedrijf,” zegt Barry. “Daarnaast zoekt deze groep ook naar meer verlof om leuke dingen te doen.”

“Daarentegen zoeken de jongere medewerkers meer naar het salaris, interessante doorgroeimogelijkheden en het vooruitzicht naar leidinggevende functies. Ook denk ik dat deze groep moeilijker het geluk kan vinden binnen één bedrijf, ze switchen makkelijker van job en zoeken minder naar stabiliteit.”

Functie-inhoud en leiderschap

Ook voor Dennis Trapman, directeur bij Select Projects Nederland, komt er meer bij werkgeluk kijken dan onbeperkt verlof. “Werkgeluk is een breed begrip en voor ieder individuele werknemer wordt werkgeluk anders ervaren,” zegt hij. “Dat maakt het voor werkgevers erg moeilijk om enkel te focussen op een individuele arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen.”

Hij raadt aan te achterhalen wat individuele medewerkers gelukkig maakt. Enerzijds moeten bedrijven oog hebben voor de verschillen in functie-inhoud bij elke werknemer: “Voor de ene dragen afwisselende taken en verantwoordelijkheden bij aan het werkgeluk, maar een ander is meer gebaat bij meer repeterende taken.”

Anderzijds is ook de manier van leidinggeven een belangrijk onderdeel van de geluksbeleving van werknemers. Een goed leider moet volgens Dennis “transformerend” zijn en moet een “persoonlijke band creëren met de werknemer.”

“Het is belangrijk aandacht te hebben voor wat een werknemer drijft en motiveert in het werk,” zegt hij. “Bij Select leggen we de nadruk een persoonlijke aanpak op door te luisteren naar de medewerkers, hun verwachtingen te managen en voldoende duidelijkheid te geven.”

Actuele blog artikelen