Wanneer is het te warm om te werken?

Gepubliceerd op: 24 juli 2019
Deze week is er opnieuw een hittegolf in ons land. Donderdag worden temperaturen tot 38 graden Celsius verwacht. Maar is dat te warm om te werken?

Volgens de wet mag het klimaat op je werk geen schade veroorzaken aan je gezondheid. Dat hangt af van meerdere factoren zoals de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de kleding en de fysieke inspanning. Met een gewone thermometer kan je dus nooit te weten komen of het al dan niet te warm is op het werk.

Wel gelden er algemene regels. Maar let op: dit zijn dus geen wettelijke grenswaarden. De ideale temperaturen in de zomer bevinden zich tussen de 23 en 26˚C. Wanneer de temperatuur de grens van 26˚C overstijgt, is er sprake van extra lichamelijke belasting. Werknemers die intensieve lichamelijk inspanningen leveren nemen dan best maatregelen.

Voor kantoorwerk is de maximumtemperatuur hoger, namelijk 28˚C, en voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximale temperatuur van 25˚C.

Hittestress calculator

Omdat het moeilijk is om vast te stellen of het nu al dan niet te warm is om te werken, heeft de FNV een handige online hittestress calculator beschikbaar gesteld. Je kan de gratis app downloaden op je smartphone. De app adviseert je over jouw werkklimaat en geeft tips over wat je zelf, maar ook je werkgever, kan doen.

Maar zij die willen vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een ongezonde werksituatie, moeten nog altijd de hulp inschakelen van een deskundige.

Wat kan de werkgever doen bij warm weer?

Het beste is dat je zelf enkele maatregelen neemt bij warm weer. Maar jouw werkgever wordt ook geacht dit te doen. In de wet staat dat werkgevers gezondheidsrisico’s moeten voorkomen door “persoonlijke beschermingsmiddelen” ter beschikking te stellen. Denk aan zonwering, koel water, voldoende pauzes inlassen en ventilatoren inschakelen.

Als deze maatregelen niet helpen om risico’s te vermijden, dan moet de werkgever de werkdag verkorten of ervoor zorgen dat de werknemer vaak genoeg een koelere plek kan opzoeken.

Nationaal Hitteplan

In heel Nederland is het Nationaal Hitteplan van kracht. De RIVM stelt de volgende maatregelen voor:
  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
  • Zoek de schaduw op
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Actuele blog artikelen