Aantal vacatures met ‘thuiswerken’ stijgt

Gepubliceerd op: 22 juni 2020

De coronapandemie heeft ook zijn invloed op het werken in Nederland. Sinds de start van de pandemie, merkt Indeed een stijging in het aantal vacatures met ‘thuiswerken’ en een groeiende interesse van werkzoekenden in dit soort vacatures.

Meer thuiswerk-vacatures

Indeed ondervroeg vorige maand 986 Nederlandse werkenden en werkzoekenden. Iets minder dan de helft (45%) voorziet blijvende veranderingen als het gaat om waar we werken, 64% verwacht dat hun werkgever in de toekomst werknemers in de gelegenheid zal blijven stellen om thuis te werken.

Die verandering ziet Indeed ook in de cijfers. Sinds de corona-uitbraak is er een aanhoudende groei van vacatures waarin ‘thuiswerk’ wordt genoemd. Tussen half maart en half mei steeg het aandeel vacatures met ‘thuiswerken’ al met 150 procent.

Andere veranderingen

Niet alleen het thuiswerk, maar ook andere veranderingen zoals de indeling van werkuren, de lengte van een werkweek en het managen van productiviteit zullen veranderen. Tijdens de corona-uitbraak hebben we zorg en werk moeten combineren, gemerkt dat we thuis productiever zijn of op andere momenten van de dag meer werk kunnen verzetten. Dit heeft tot nieuwe inzichten geleid. Een derde van de ondervraagden verwacht ook in dat opzicht veranderingen.

Gewaardeerd werk

De perceptie van wat belangrijk werk is, zal voor altijd veranderen, volgens 30 procent van de ondervraagden. Essentiële beroepen en cruciale sectoren zullen meer waardering krijgen: 45 procent denkt dat de maatschappij aan deze beroepen meer aandacht zal hechten en 22 procent is zelfs bereid om op dit moment in zo’n sector te werken.

Actuele blog artikelen