Medewerkers aantrekken en behouden met bijzondere arbeidsvoorwaarden

Gepubliceerd op: 5 juni 2023

Je kent het vast wel, de kerstpakketten op het einde van het jaar of de goodiebag voor nieuwe medewerkers. Werkgevers proberen op allerlei manieren iets extra te doen voor hun medewerkers om hen zo nog meer te binden. Toch vergroot je de betrokkenheid van je medewerkers meer met een eigentijdse benefit dan een leuke schrift of koffiemok.

Een korting op de sportschool of een gratis Netflix-abonnement, het zijn enkele voorbeelden van benefits die worden aangeboden aan medewerkers. Maar wil je als werkgever écht impact maken? Dan kies je beter voor een eigentijds benefit. Want een korting hier en daar wordt op de lange termijn gezien als iets gewoons en heeft niet het gewenste effect op de betrokkenheid.

We geven enkele suggesties:

Aandelenbeloning

Ongeveer 10% van de bedrijven in Nederland heeft een aandelenconstructie voor werknemersparticipatie. Dat betekent dat aandelen worden gesplitst in werknemersaandelen en aandelen voor investeerders. Die eerste kan je dan schenken aan medewerkers. Zo kunnen werknemers mee de koers bepalen van het bedrijf. Ze worden voor een stukje eigenaar van het bedrijf waarvoor ze werken. Op die manier vergroot je de betrokkenheid met de werkgever.

Financiële steun en bonussen

Om tegemoet te komen aan de kosten die werknemers hebben en om te vermijden dat je als werkgever meer brutoloon moet uitbetalen, kan je gebruik maken van bonussen of financiële steun. Vooral dertigers hebben hier baat bij. Denk maar aan een hypotheek of studieschulden die betaald moeten worden.

Groene arbeidsvoorwaarden

Je kan met jouw arbeidsvoorwaarden ook inspelen op duurzaamheid. Als werkgever kan je bijvoorbeeld een korting geven op de aanschaf van zonnepanelen, in ruil voor brutoloon of vakantiedagen. Zo betaal je minder brutoloon en dus minder loonbelasting en de zonnepanelen, die met korting werden geplaatst, leveren een lagere energierekening op voor de medewerker.

Plaats- en tijdsonafhankelijk werken

Tijdens de pandemie maakten alle werkgevers kennis met thuiswerk. Het is vandaag een benefit die bijna in ieder bedrijf deel uitmaakt van het loonpakket. Sommige werkgevers gaan nog verder en staan toe om te werken in het buitenland, bijvoorbeeld een week na hun weekje vakantie. Of ze staan toe om in flexibele werkuren te werken. Zolang het werk maar gedaan wordt, waar en wanneer, maakt minder uit. Op die manier geef je jouw medewerkers heel wat vrijheid en kunnen ze hun work-life balans beter indelen.

Let er wel op dat dit extra risico’s inhoudt. Jij blijft als werkgever immers aansprakelijk voor jouw medewerkers, ook in het buitenland. Daarnaast dien je ook te verlonen daar waar het werk wordt uitgevoerd, in sommige landen kan dit leiden tot extra kosten.

Communiceer en blijf communiceren

Welke arbeidsvoorwaarden je ook kiest, communiceer hierover duidelijk en blijf hierover communiceren. Je kan bijvoorbeeld vooraf een survey laten invullen door medewerkers. Na analyse, kan je de resultaten delen. Indien je nieuwe arbeidsvoorwaarden lanceert op basis van die survey, communiceer je opnieuw en na enige tijd kan je deze evalueren. Zo blijf je ook telkens onder de aandacht brengen dat je als werkgever eigentijdse arbeidsvoorwaarden aanbiedt.

Actuele blog artikelen