Tips voor een wervende vacaturetekst

Gepubliceerd op: 4 juli 2023

‘In deze uitdagende functie krijg je een uitgebreid takenpakket. We belonen je met een aantrekkelijk salaris!’ Zou jij hier zelf op solliciteren? Maak werk van een wervende vacaturetekst om zeker geen talent te missen!

Een toptalent aantrekken en overhalen om bij jou te solliciteren? Dat begint bij een goede vacaturetekst. Hoewel er tegenwoordig verschillende manieren bestaan om talent aan te trekken via grote reclamecampagnes, blijft een goede vacaturetekst de basis. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vacaturetekst voldoende aanspreekt?

Een vacaturetekst blijft belangrijk

In de arbeidsmarkt van vandaag heeft de kandidaat de macht. Ze worden benaderd door recruiters met de vraag of ze niet voor bedrijf x, y of z willen werken. Je zou dus denken dat een vacature overbodig is. Toch is zo’n tekst voor een sollicitant erg nuttig. Het bevat alle benodigde informatie. Bovendien kun je met een goed geschreven vacaturetekst efficiënt te werk gaan: een keer hard werken aan een goede tekst en deze vervolgens online zetten via verschillende kanalen.

Maar er is niet altijd genoeg tijd om een goede tekst te schrijven. Vacatures worden gekopieerd en lichtjes aangepast afhankelijk van de functie. Het geheel wordt een knip- en plakwerk. Terwijl dit juist het visitekaartje is van jouw bedrijf.

Tien tips voor een goede vacaturetekst:

1. Kies een herkenbare functietitel

Probeer niet grappig te zijn, maar blijf to-the-point. Een ‘hapiness manager’, daar zoekt niemand naar. Waar ze wel naar zullen zoeken: customer experience, customer service, herkenbare functietitels.

2. Gebruik een introductie

Begin jouw vacaturetekst niet met een lijst van eisen. Schrijf een leuke introductie waarin je kort uitlegt wie je zoekt en vooral wat voor bedrijf je zelf bent. Waar komt deze kandidaat terecht? En hoe kan deze potentiële nieuwe medewerker bijdragen aan de groei van jouw bedrijf?

3. Hou het concreet

Na die introductie, kun je overgaan tot de functieomschrijving. Maak deze zo concreet mogelijk! De sollicitant moet na het lezen van dit stukje tekst, weten waar hij aan toe zal zijn. ‘Algemene coördinatie’, ‘begeleiden van projecten’ of ‘administratieve ondersteuning’ helpen niet om een duidelijk beeld te schetsen van de functie. Verduidelijk waar mogelijk: welke projecten? Welke ondersteuning?

4. Eis niet teveel

Hoe langer je jouw lijst met eisen maakt, des te groter de kans dat een kandidaat afhaakt. Beperk je tot maximum vijf eisen en vergeet niet dat je sommige vaardigheden ook zelf kunt aanleren. Heb je liever een teamspeler die je kort even op cursus moet sturen, of liever iemand die al ervaring heeft met jullie systemen maar absoluut niet kan samenwerken? Zet de hoogstnoodzakelijke vaardigheden in de profielomschrijving.

5. Hou het kort

Mails beantwoorden, bankzaken regelen, zelfs een verzekering afsluiten, het kan allemaal vanop je smartphone. We zitten de hele dag op onze mobiel en bekijken dus ook steeds vaker vacatures steeds vaker op een klein scherm. Hou daarom je vacature zo kort mogelijk. Beperk je tot de essentie.

6. Stel jezelf voor

Vergeet jezelf niet voor te stellen: hoe groot is het bedrijf? Waar is het gevestigd? Bestaat jullie bedrijf al lang? Waarom gaan jullie op zoek naar een nieuwe medewerker? Dit soort vragen zal je sowieso krijgen van sollicitanten. Geef de informatie alvast mee in je vacaturetekst.

Denk ook aan tip 10 : stel jezelf voor aan de hand van foto’s en video’s !

7. Maak het aanbod breed en duidelijk

Elke werkgever biedt een ‘aantrekkelijk salaris’ aan. Wil je je onderscheiden van de rest? Geef dan het loon aan. Maak de alinea over het aanbod extra lang. Voeg hier alles in toe wat kan worden gezien als een troef: zorgverzekering, pensioenregeling, vakantiedagen, vakantiegeld, reiskostenvergoeding, personeelskorting, overuren, laptop, mobiele telefoon, bedrijfsauto. Maar ook teamuitjes, een verse lunch, een leuk team, een fitnessruimte of een netflix-abonnement. Zijn er opleidingensmogelijkheden voor de werknemer? Doorgroeimogelijkheden?

8. Hoe kunnen ze solliciteren?

Vergeet onderaan je vacature niet aan te geven hoe een kandidaat moet solliciteren. Is er een formulier op je website of moeten ze hun motivatie per mail sturen? Denk eraan je het zo makkelijk mogelijk moet maken, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Staat de vacature op je eigen website? Zorg ervoor dat deze gemakkelijk bereikbaar is, ook op mobiel, met een eenvoudig sollicitatieformulier. Is een cv echt verplicht of kan je hier ook nog later om vragen?

9. Geef een deadline mee

Veel kandidaten die vandaag vacatures bekijken, zijn zelf nog aan het werk. Dat betekent dat ze niet altijd een deadline hebben. Ze bekijken 10 vacatures waarvan één of twee vacatures wel interessant kunnen zijn en waar ze later op kunnen terugkomen. Ze gaan verder met hun dag en vergeten de vacature. Voeg je een uiterste sollicitatiedatum toe, dan geef je jouw sollicitant een extra push om actie te ondernemen. En je maakt het ook gemakkelijker voor jezelf.

10. Beperk jezelf niet tot een vacaturetekst

Een vacaturetekst is de basis maar dat is lang niet alles! Staat jouw vacature op je eigen website? Voeg dan leuke foto’s toe of een bedrijfsvideo. Zo kun je meteen laten zien wie jullie zijn. Zijn er collega’s die graag willen vertellen over hoe blij ze zijn om bij jullie bedrijf te werken? Vraag hen om een korte getuigenis te schrijven. Denk ook aan jullie sociale mediakanalen. Een geïnteresseerde sollicitant wil via allerlei kanalen meer te weten komen over jullie bedrijf.

Heb je al deze tips gevolgd, maar vind je maar niet de kandidaat die je zoekt? Schakel de hulp in van Select HR! Onze professionals schrijven dag in dat uit vacatureteksten en weten zo de juiste kandidaten te overhalen om te solliciteren.
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact op met een van onze kantoren via de contactpagina.

Actuele blog artikelen