Wanneer is het beste moment om te solliciteren?

Gepubliceerd op: 20 juni 2023

Maandag? Donderdag? Om 11:00 of toch beter om 14:00? In september of in januari? Wat is het beste tijdstip om je cv te versturen? Wanneer maak je als sollicitant de meeste kans? En kun je daadwerkelijk een verschil maken op die manier?

Bij sollicitaties is men zelden alleen. Er zijn altijd andere kandidaten die hun cv indienen voor dezelfde functie. Op dat moment zijn zij je concurrenten. Als sollicitant maak je natuurlijk het verschil door de juiste ervaring te hebben. Maar los van de inhoud van je cv, kun je de concurrentie ook verslaan door op het juiste moment te solliciteren? En zo ja, wat is dat juiste moment dan?

Het spijt ons om je meteen teleur te stellen. Er bestaat geen gouden moment om te solliciteren. Als je cv niet overeenkomt met de vacature, zullen recruiters je niet uitnodigen voor een gesprek, zelfs als je op het juiste moment solliciteert. Toch zijn er enkele richtlijnen waar je rekening mee kan houden, vooral als je rechtstreeks of spontaan solliciteert.

Starters, wacht niet op je diploma!

Als je in september afstudeert en daarna op zoek gaat naar een nieuwe baan, kun je er zeker van zijn dat je veel medestudenten tegenkomt. Wees ze een stap voor en solliciteer net voor de zomervakantie. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt zijn er zeker werkgevers die hiervoor openstaan.

Wil je liever toch in september solliciteren? Zoek dan naar traineeships. Veel bedrijven richten zich op de grote groep net afgestudeerden en stemmen hun vacatureaanbod af op starters. Hier krijg je meestal extra begeleiding en houdt men rekening met onervaren sollicitanten. Als starter hoef je dan niet op te boksen tegen concurrenten die al twee jaar ervaring hebben. Zoek naar "young potentials," "traineeships," of "junior."

Aan de andere kant, als ervaren werkzoekende, vermijd je deze periode beter. In september zijn veel bedrijven gericht op jong talent. De kans is groot dat ze op dat moment niet op zoek zijn naar iemand met tien jaar ervaring. Wacht een paar weken en probeer het dan opnieuw.

Deze maanden kun je beter niet solliciteren

Tijdens de zomervakantie zijn bedrijven over het algemeen minder actief. De ene recruiter vervangt de andere en de kans is groot dat jouw sollicitatie blijft liggen. Het aanbod van vacatures is meestal ook lager tijdens de zomervakantie. Wil je meteen impact maken? Wacht dan tot de maanden oktober tot december.

In januari, met de goede voornemens, denken veel mensen aan een nieuwe baan. Je kunt dus rekenen op veel concurrentie in deze maand. Wacht liever tot februari of maart. Bedrijven hebben tegen die tijd hun plannen van januari kunnen omzetten in concrete vacatures en de werkzoekenden die in januari zijn begonnen met hun zoektocht, hebben inmiddels al een nieuwe baan gevonden.

Het ideale tijdstip? Niet meteen na publicatie!

Denk je dat meteen na publicatie solliciteren een goed idee is? Op zich kan het geen kwaad, maar neem de tijd voor een sollicitatie. Een typfout is snel gemaakt en dat wil je absoluut vermijden als je een eerste indruk maakt. Neem echter ook niet te veel tijd, want voor je het weet is de deadline verstreken.

Als je spontaan solliciteert, wacht dan tot na de ochtendspits. Rond 11.00 uur heeft je contactpersoon zijn of haar mailbox bijgewerkt en valt jouw e-mail extra op.

Denk eraan! Het juiste moment is lang niet alles! Een goed CV, op eender welk moment, maakt nog altijd de meeste kans. Ons advies? Besteed dus je energie en tijd aan het opstellen van je cv in plaats van het timen van je sollicitatie.

Klaar om te solliciteren? Select HR helpt je op weg! Bekijk hier onze meer dan 200 openstaande vacatures bij tal van bedrijven in Nederland.

Actuele blog artikelen