Zes tips om als werkende ouder het nieuwe schooljaar te overleven

Gepubliceerd op: 14 juli 2023
Het einde van de zomervakantie nadert. Dat betekent niet alleen een nieuwe start voor de kinderen, maar vaak ook voor werkende ouders. Wij geven je 6 tips om het nieuwe schooljaar goed te beginnen.

Beweeg voldoende


Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het spreekwoord. Ook met een drukke agenda kan je de tijd vinden om voldoende te bewegen. Sluit jezelf aan bij een sportclub of ga in je eentje sporten. De populariteit van solosporten als fietsen, lopen of fitnessen neemt namelijk almaar toe. Zet je sportsessies in je agenda, zo hou je het beter vol.

Eet gezond


Werkende ouders hollen van meeting naar meeting, van de school naar huis, en van het zwembad naar de voetbaltraining. Zo blijft er weinig tijd over om uitgebreid te koken. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Gezonde gerechten hoeven namelijk niet ingewikkeld te zijn of lang te duren.

Vind je het op sommige avonden moeilijk om te koken? Maak dan steeds een extra portie om in te vriezen. Zo kan je ook op drukke avonden, toch gezond eten.

Spreek af met je vrienden


Probeer naast je drukke agenda ook wat tijd vrij te maken voor vrienden en familie. Amerikaanse onderzoekers die bijna 280.000 mensen ondervroegen, gaven onlangs aan dat vriendschap een cruciale invloed heeft op onze gezondheid en ons geluk.

Maak bijvoorbeeld de eerste vrijdagavond van elke maand vrij om samen te eten of samen naar de bioscoop te gaan. Of waarom ga je niet eens samen sporten?

Op tijd aan de schoolpoort dankzij flexibele uren


Sommige werkgevers bieden hun medewerkers een flexibel in te vullen uurrooster aan. Zo kunnen ze op tijd aan de schoolpoort staan. Daarnaast is er ook vaak de mogelijkheid om halftijds of deeltijds te werken. Denk hier zeker eens over na want zo kan je werk en privé misschien nog beter in balans houden.

Let wel, je moet eerst navragen bij je werkgever of alternatieve uurroosters mogelijk zijn. Je werkgever bepaalt namelijk het werkritme in de onderneming.

Maak van slapen een prioriteit


Ouders combineren steeds vaker hun carrière met een gezinsleven. Dat kan - soms onbewust - leiden tot slaaptekort. Een Zweeds onderzoek met 38.000 proefkonijnen toont echter aan dat mensen die vijf uur of minder slapen per nacht, een verhoogd risico hebben op vroegtijdig overlijden en gezondheidsproblemen. Duik dus op tijd je bed in!

Volg een opleiding


Als ouder ben je vaak druk in de weer met je werk, kinderen, carpools, koken, rekeningen betalen, schoonmaken, enzovoort. Maar vergeet niet om ook af en toe de tijd te nemen om in jezelf te investeren. Zie het nieuwe schooljaar als een nieuwe start, niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Daag jezelf uit met een cursus.

Kwam je tijdens de zomervakantie tot inzicht dat jij het nieuwe schooljaar graag start in een nieuwe baan? Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures of neem contact op met een van onze collega’s.

Actuele blog artikelen